ANTE PORTAM INFERAM......

Hudba

Helloween

7. prosince 2008 v 19:58 | MartinaRadkovicova@seznam.cz

Helloween:

Helloween je německá power/speed metalová skupina založená začátkem osmdesátých let 20. století v Hamburku. Prvním frontmanem se stal Kai Hansen, zpěvák a kytarista, který pak po rozchodu s Helloween v roce 1989 založil kapelu Gamma Ray. S Hansenem u mikrofonu nahráli Helloween EP Helloween a debut Walls of Jericho. V roce 1987 přišel do kapely zpěvák Michael Kiske, se kterým Helloween nahráli světoznámé desky Keeper of the Seven Keys Part 1 a 2. Po rozporuplném albu Chameleon Kiske odešel a z kapely byl nucen odejít i bubeník Ingo Schwichtenberg, který trpěl schizofrenií a v roce 1995 spáchal sebevraždu. Od roku 1994 je zpěvákem Andi Deris.
Současní členové
Andi Deris (zpěv)
Michael Weikath (kytara)
Sascha Gerstner (kytara)
Markus Großkopf (baskytara)
Dani Löble (bicí)

Alba
Helloween (1985)
Walls of Jericho (1985)
Keeper of the Seven Keys Part 1 (1987)
Keeper of the Seven Keys Part 2 (1988)
Pink Bubbles Go Ape (1991)
Chameleon (1993)
Master of the Rings (1994)
The Time of the Oath (1996)
Better than Raw (1998)
The Dark Ride (2000)
Rabbit Don't Come Easy (2003)
Keeper of the Seven Keys - The Legacy (2005)
Gambling With The Devil (2007)


Živáky
I Want Out Live (1989) - pouze US.
Keepers Live (1989) - pouze Japonsko.
Live In The UK (1989)
High Live (1996)
Live In Sao Paulo (2007)


Kompilace
Helloween / Walls Of Jericho / Judas (1988) - pouze US.
Pumpkin Tracks (1989)
The Best, The Rest, The Rare (1991)
Keeper Of The Seven Keys Part 1 & 2 (1993)
Pumpkin Box (1998) - vyšlo pouze v Japonsku
Karaoke Album vol. 1 (1998)
Karaoke Album vol. 2 (1998)
Metal Jukebox (1999) - přezpívané známé hity
Treasure Chest (2002) - limitovaná edice, obsahuje 2CD Treasure Chest a CD Buried Treasure


Singly
Judas (1986)
Future World (1987)
Dr. Stein EP (1988)
I Want Out EP (1988)
Kids of the Century (1991)
Number One (1992)
I Don't Wanna Cry No More (1993)
Step Out Of Hell (1993)
When The Sinner (1993)
Windmill (1993)
Mr. Ego (1994)
Perfect Gentleman (1994)
Where The Rain Grows (1994)
Sole Survivor (1995)
Forever And One (1996)
Forever And One Live (1996)
Power (1996)
The Time Of The Oath (1996)
Hey Lord! (1998)
I Can (1998)
Lay All Your Love On Me (1999)
If I Could Fly (2000)
Mr. Torture (2000)
Just A Little Sign (2003)
Mrs. God (2005)
Light The Universe (feat. Candice Night) (2006)
As Long As I Fall (2007)

Iron Maiden

7. prosince 2008 v 19:44 | MartinaRadkovicova@seznam.cz

Iron Maiden

Iron Maiden (anglicky železná panna, mučicí nástroj) je anglická heavy metalová skupina založená v roce 1975 baskytaristou Stevem Harrisem. Kapela se stala legendární nejen díky své hudbě, ale také kvůli svému maskotovi Eddiemu, který se objevuje na obalech všech alb a singlů kapely.

Současní členové
Bruce Dickinson - zpěv (v letech 1981-1993, od roku 1999)
Steve Harris - baskytara (od roku 1975)
Dave Murray - kytara (1976, od roku 1977)
Adrian Smith - kytara (1980-1990, od roku 1999)
Janick Gers - kytara (od roku 1990)
Nicko McBrain - bicí (od roku 1983)

1980: Iron Maiden
1981: Killers
1982: The Number of the Beast
1983: Piece of Mind
1984: Powerslave
1986: Somewhere in Time
1988: Seventh Son of a Seventh Son
1990: No Prayer for the Dying
1992: Fear of the Dark
1995: The X Factor
1998: Virtual XI
1999: Ed Hunter
2000: Brave New World
2003: Dance of Death
2006: A Matter of Life and Death


Živá alba
1981: Maiden Japan
1985: Live After Death
1993: A Real Live One
1993: A Real Dead One
1993: Live at Donington
2002: Rock in Rio
2005: Death on the Road


Kompilace
1996: Best of the Beast
2002: Edward the Great
2002: Eddie's Archive
2005: The Essential Iron Maiden (pouze v Severní Americe)
2005: Edward the Great (znovuvydání)
2008: Somewhere Back In Time

Hypocrisy

7. prosince 2008 v 19:37 | MartinaRadkovicova@seznam.cz

Hypocrisy


Hypocrisy je deathmetalová skupina, která vznikla v roce 1990 ve švédském Stockholmu.

Složení skupiny
Peter Tägtgren - zpěv, kytara
Mikael Hedlund - baskytara
Horgh - bicí
Klas Ideberg - kytara (live)

Diskografie
Penetralia, 1992
Osculum Obscenum, 1993
The Fourth Dimension, 1994
Abducted, 1996
The Final Chapter, 1997
Hypocrisy, 1999
Into The Abyss, 2000
The Arrival, 2004
Virus, 2005
Catch 22 (V2.0.08), 2008

In Flames

7. prosince 2008 v 19:32 | MartinaRadkovicova@seznam.cz

In Flames

In Flames je švédská melodic death metalová skupina z Gothenburgu, jejíž styl se díky mnoha vlivům postupně měnil a vyvíjel až po jejich poslení album. In Flames byla jedna z prvních skupin hrající melodic death metal a stejně jako v případě At the Gates se nedá diskutovat o jejich obrovském vlivu na tento žánr. Asi nejvíce je skupina známá metalovým fanouškům díky albům The Jester Race, Whoracle, Colony a Clayman. Nicméně všeobecnou pozornost zajistila In Flames alba Reroute to Remain, Soundtrack to Your Escape a jejich poslední alba Come Clarity a Sense of Purpose.
Lunar Strain (Wrong Again Records, 1994)
Subterranean (EP) (Wrong Again Records, 1995)
The Jester Race (Nuclear Blast, 1996)
Black-Ash Inheritance (MCD) (Nuclear Blast, 1996)
Whoracle (Nuclear Blast, 1997)
Colony (Nuclear Blast, 1999)
Clayman (Nuclear Blast, 2000)
The Tokyo Showdown (Live) (Nuclear Blast, 2001)
Reroute to Remain (Nuclear Blast, 2002)
Trigger (EP) (Nuclear Blast, 2003)
Soundtrack to Your Escape (Nuclear Blast, 2004)
Come Clarity (Nuclear Blast, 2006)
A Sense of Purpose (Nuclear Blast, 2008)


LINKIN PARK

7. prosince 2008 v 19:21 | MartinaRadkovicova@seznam.cz
Linkin Park - je americká skupina, kombinující širokou škálu hudebních žánrů, od popu a ploužáků po nu-metal. Kritici je přisuzovali k poslednímu zmíněnému stylu, ovšem samotná skupina se tomuto značení vždy bránila. V současné době patří mezi nejoblíbenější americké hudební skupiny.


Počátky (1996-2000)

První zakladatelé této skupiny byli Michael Kenji Shinoda a Bradford Philip Delson. Bydleli poměrně blízko sebe v Agoura Hills, chodili spolu na střední školu, ale pokud šlo o oblíbené hudební styly, kráčeli každý jiným směrem. Mike žil hip hopem a Brad preferoval metal. Jednou se oba dva sešli na společném koncertu dvou skupin, jejichž tvorba se zakládala na kombinaci různých hudebních stylů (šlo o společný koncert kapel Anthrax a Public Enemy), což se jim velmi zalíbilo. Tehdy se datoval rok 1996. Mike s Bradem se dali dohromady s dalšími budoucími členy Joem Hahnem a Robem Bourdonem. Postupně se k nim přidali i David "Phoenix" Farrell a Mark Wakefield. Tehdy se ještě skupina jmenovala Xero a podařilo se jim nahrát první demo nahrávku obsahující 4 písně. Tato nahrávka dnes patří mezi nejcennější sběratelské předměty.

Mike se přes známé dozvěděl o Chesterovi Benningtonovi zpěvákovi skupiny Grey Daze, která byla v té době dost populární ve Phoenixu ve státě Arizona. Mike poslal Chesterovi několik instrumentálních písní, do kterých Chester nahrál svůj zpěv. Kvůli tomuto nahrávání zmeškal Chester i oslavu svých narozenin. Když poté pustil nahrávky Mikeovi rovnou do telefonu, z Mikea úžasem vypadlo: "Chlape, jestli jsi jen z poloviny tak dobrej, jako tvůj hlas, máš práci ". Chester následující den vyrazil z Phoenixu do L.A., kde se setkal i se zbytkem skupiny.

Po odchodu Marka Wakefielda a jeho nahrazení Chesterem se skupina přejmenovala na "Hybrid Theory." Bohužel se již jedna skupina takto jmenovala a jim nezbývalo, než přijít s jiným názvem. Tehdy přišli s nápadem vypůjčit si jméno Lincoln Park- což je jméno, které má v každém americkém městě alespoň jeden park. Později ale zjistili, že si na toto jméno nemohou založit internetové stránky, protože doména s tímto jménem je už obsazená. Tehdy se rozhodli mírně pozměnit i název, ze kterého se stalo "Linkin Park." Výslovnost obou je totiž v mluvené angličtině poměrně podobná. Po natočení klipu k prvnímu singlu,One Step Closer, vyšla 24. října 2000 i debutová deska, která se rychle vyhoupla na přední příčky prodejnosti a zajistila tak Linkin Park obrovský úspěch.
Celosvětový úspěch (2000-2002)

Souběžně s vydáním debutové desky Hybrid Theory se Linkin Park vydali na turné, kdy během jednoho roku odehráli 324 koncertů, které se mezi fanoušky skupiny staly notoricky známými a oblíbenými, zvláště pro jejich jedinečnou atmosféru. Kromě vlastních koncertů se také zúčastnili několika větších festivalů, aby v roce 2001 nakonec zorganizovali svůj vlastní, nazvaný Projekt Revolution. Ten měl, a stále má za cíl, přivést na jedno pódium skupiny a umělce, reprezentující co nejširší spektrum hudebních žánrů. Rok 2001 také pro Linkin Park znamenal první nominace na hudební ocenění, a to od stanice MTV, časopisů Kerrang! a Rolling Stone a dokonce i od americké akademie populární hudby, udělující ceny Grammy. V atmosféře brzkého a všeobecného očekávání nové desky pokračovali Linkin Park v koncertování a současně pracovali na materiálu pro novou desku. V prosinci 2002 se skupina přesunula do studia, kde zkompletovala veškerá natočená dema a začala s nahráváním. Konečný produkt, deska jménem Meteora, vyšla 25. března 2003.


Upevnění pozic (2003-2004)

Album Meteora se okamžitě vyhouplo na přední příčky prodejnosti, a ve Spojených státech se stalo třetím nejprodávanějším albem roku, přestože nedosáhlo úspěchů svého předchůdce. Souběžně s vydáním nové desky se Linkin Park opět vydali na celosvětové turné, po němž následoval další ročník Projektu Revolution. V nezmírněném tempu koncertů pokračovala skupina i v roce 2004, s jedním z jejich nejznámějších a nejlépe hodnocených vystoupení, konkrétně na festivalu Rock Am Ring 2004. I v těchto letech se Linkin Park podařilo s deskou Meteora zvítězit v mnoha hudebních anketách a soutěžích, a to například za nejlepší videoklip na MTV European Music Awards 2004 a Umělec roku a Skladba roku na Radio Music Awards 2004 Místo příprav na další desku se Linkin Park na konci roku 2004 rozhodli odložit na chvíli hudební projekty stranou a užít si volný čas s rodinou a přáteli. Do toho ale přišla nabídka MTV zúčastnit se společného projektu s americkým rapperem Jay-Z. Tomuto stylu se přisuzuje označení mash-up, jeho principem je spojování různých skladeb stylově odlišných interpretů do jedné.

Album Collision Course, výsledek této spolupráce, vyšlo v listopadu 2004. K albu bylo přiloženo i DVD se záznamem živého provedení skladeb v Losangeleském Roxy Theatre. Po tomto projektu se Linkin Park začali naplno věnovat charitativnímu projektu Music for Relief, jež měl za cíl pomoci Jihovýchodní Asii postižené ničivou vlnou tsunami v prosinci 2004. Na podporu tohoto projektu byl také uspořádán benefiční koncert, na kterém kromě Linkin Park vystoupili i No Doubt, Jay-Z a další.

Ostatní projekty a práce na nové desce (2005-2007)

Po tomto období oddechu Linkin Park sice začali s přípravami na nahrávání další desky, ale veškerý postup zbrzdilo zrušení smlouvy s nahrávací společností Warner Bros. Oficiálním stanoviskem skupiny bylo, že koncern nezajišťuje umělcům dostatečnou finanční podporu. Tento spor se podařilo urovnat až na podzim roku 2006.

V této době se Mike Shinoda rozhodl zkusit štěstí i s daleko více hiphopově orientovanou tvorbou, soustředěnou do jeho vedlejšího projektu s názvem Fort Minor. Vydal s ním jedno album, pojmenované The Rising Tied, po němž následovalo i koncertní turné. Na tomto projektu se hudebně podílel i Joe Hahn a pozici neoficiálního poradce převzal Brad Delson.

V polovině roku 2006 už skupina začala naplno pracovat na materiálu pro novou desku. Jako producenta si vybrali Ricka Rubina, který dříve pracoval například s Beastie Boys, Metallicou a Red Hot Chili Peppers. Podle skupiny byla hlavním impulsem právě k tomuto výběru "snaha vymanit se z nu-metalové škatulky, do které nás dosadili hudební kritici." Výsledkem práce, která trvala bezmála čtrnáct měsíců, se stala deska Minutes to Midnight, která vyšla 15. května 2007.

Minutes To Midnight a návrat (2007-současnost)

Okamžitě po jejím vydání se Linkin Park vydali na celosvětové turné, jehož součástí byl i koncert v pražské Sazka Areně, 12. června 2007. Jak turné, tak i samotná deska sklidily po světě velký úspěch, především co se týče zájmu fanoušků. Mezi kritiky vyvolala ale deska velký rozkol. Podle jedné části se Linkin Park podařilo opustit nudná klišé nu-metalu a posunout se ve své tvorbě na novou a netušenou úroveň, podle druhé zase skupina přišla o část své jedinečnosti a zapadla tak mezi masu nevýrazných rockových skupin. Zájem fanoušků a podpora skupiny se odrazily i v oceněních, které skupina získala, kdy v listopadu 2007 obdržela skupina při předávání cen MTV European Music Awards 2007 cenu za Nejlepší skupinu roku. V březnu 2008 oznámila skupina nové evropské turné, během kterého se opět zastavila v České republice, a to 17. června v Brně. V červenci, po ukončení druhého evropského turné se Linkin Park vydali na tentokrát již čtvrtý ročník Projektu Revolution ve Spojených státech. Turné v Číně, plánované na říjen 2008 muselo být kvůli nemoci Chestera Benningtona zrušeno a Linkin Park se tak rovnou přesouvají k nahrávání nové desky, na níž začali pracovat už na začátku roku 2008. Linkin Park potvrdili, že nové album se oběví na pultech obchodů již v roce 2009 a že není jisté, jestli kapela opráší svou pověst nu-metalové skupiny. Pro album je složeno 150 dem a prý mají v záloze i složená, nepoužitá dema z předchozího alba.

Styl hudby

Linkin Park hrají hudbu, která se dá shrnout jako mix rapu, hip-hopu, rocku , (nu)metalu a elektroniky. Občas jsou kritizováni za to, že se snaží svůj styl připodobňovat ke střednímu proudu. Přestože Linkin Park jsou a byli škatulkováni jako nu metal, snaží se od tohoto označení co nejvíce oprostit a s deskou Minutes to Midnight se zaměřili spíš na rockovější zvuk s částečným zachováním původních unikátních elementů.
Členové

Koncert skupiny, Praha 2007
Chester Bennington (vokály)
Mike Shinoda (klávesy/sampling/rap/kytara)
Joe "Mr. Hahn" Hahn (DJ/sampling)
Brad Delson (kytara)
Rob Bourdon (bicí)
David 'Phoenix' Farrell (basová kytara)

Diskografie

Hybrid Theory EP (1999) - v této době se kapela ještě jmenovala Hybrid Theory, CD později vyšlo v re-edici pro členy oficiálního fanklubu LP Underground
Hybrid Theory (2000)
Frat Party At the Pankake Festival (2001) - DVD obsahující videoklipy, informace a pohledy do zákulisí tvorby Hybrid Theory, natáčení videoklipů, také obsahuje některé nevydané písničky (My December)
Reanimation (2002) - remixové album
Meteora (2003)
Live in Texas (2003) - záznam živých vystoupení v Texasu
Collision Course (2004) - "Mash-up" album známých hitů skupiny a rappera Jay-Z
Minutes to Midnight (2007)
Road to Revolution: Live at Milton Keynes (2008) - záznam koncertu z Milton Keynes

Linkin Park Underground

Linkin Park Underground je oficiální americký fanklub Linkin Park. Svým členům nabízí oproti řadovým fanouškům celou řadu výhod, například možnost setkat se před koncertem se skupinou, koupit si lístky na koncert dříve, než všichni ostatní, získat přístup na webovou stránku fanklubu, která pravidelně organizuje diskuze se samotnými členy Linkin Park. Součástí členství je i balíček, který každý člen obdrží jednou ročně. Obsahuje tričko značky DC, navržené Mikem Shinodou, CD s nahrávkami zatím nevydaných skladeb a živých verzí skladeb vydaných, dopis od Linkin Park, klíčenku, řadu samolepek a členskou kartu. Cena členství na jeden rok se liší podle jeho druhu.
Online Pass (15 dolarů) - umožňuje vstup na internetové stránky fanklubu, včetně všech výhod z toho vyplývajících, a účast na setkáních se skupinou
Standard Pass (35 dolarů) - kromě výhod, totožných s Online Pass, obsahuje navíc členský balíček s předměty, zmíněnými výše
Bonus Pass (45 dolarů) - totožný se Standard Pass, ale balíček obsahuje navíc i některé předměty z předchozích ročníků

Singly

V následujícím seznamu jsou uvedeny pouze singly doprovázené videoklipy a ty, které nebyly vydány pouze v omezeném nákladu v několika zemích. Mimo nich vznikla totiž řada samostatných alternativních verzí jednotlivých videí. Většina z uvedených klipů byla zároveň režírována Josephem Hahnem, členem skupiny a jejím hlavním režisérem.

Hybrid Theory
One Step Closer
Crawling
Papercut
In The End
Points Of Authority (původně určené jen pro DVD Frat Party at the Pankake Festival)
Cure For The Itch

Reanimation
Pts.Of.Athrty
Frgt/10

Meteora
Somewhere I Belong
Faint
Numb
From the Inside
Breaking The Habit

Collision Course
Numb/Encore
Dirt off Your Shoulder/Lying from You

Minutes to Midnight
What I've Done
Bleed It Out
Shadow Of The Day
Given Up
Leave Out All The Rest

Ostatní
It's Goin' Down (singl a klip skupiny X-Ecutioners, z Linkin Park pouze Mike Shinoda a Joe Hahn)
We Made It (singl a klip Busty Rhymese, z Linkin Park pouze Mike Shinoda a Chester Bennington)




 
 

Reklama